Na het zien van de beelden van de Olympische spelen in Peking krijgen we zin om ook op de skilatten te staan. Het hoeft voor ons natuurlijk niet in China te zijn. We zijn tevreden met een paar dagen skiën in Bosnië.

We vinden last minute een hotelletje en koffers pakken duurt niet lang. Drie dagen later genieten we van zon en sneeuw in Jahorina.

Jahorina, berg van het Dinarisch bergmassief

jahorina skiën in Bosnië

Het Dinarisch bergmassief is een bergketen die de Balkan scheidt van de Adriatische zee. De bergketen strekt zich uit van Italië in het noordwesten, via Slovenië, Kroatië, Bosnië en Herzegovina, Servië, Montenegro en Kosovo tot Albanië in het zuidoosten.

Jahorina is een deel van het Dinarisch bergmassief op 30 km van Sarajevo in Bosnië en Herzegovina. De hoogste top, Ogorjelica, is gelegen op 1916 m boven de zeespiegel.

Door de ligging van Jahorina botsen warme mediterrane en koude continentale luchtmassa’s, wat buitengewoon bevorderlijk is voor grote hoeveelheden sneeuwval. Het gemiddeld aantal sneeuwdagen is 145. Afhankelijk van de sneeuwcondities begint het winterseizoen rond 15 december en duurt tot 15 april.

Tijdens de zomer is de berg bedekt met uitgestrekte groene weilanden en geneeskrachtige planten.

Jahorina is een berg voor alle leeftijden, maar vooral een ideale plek voor wintervakanties met het gezin. Naast de lokale bevolking komt het grootste aantal bezoekers uit Servië, Kroatië, Montenegro en Slovenië.

Jahorina en olympische winterspelen in 1984

In 1984 werden de olympische winterspelen in Sarajevo (toen nog Joegoslavië) gehouden. Het skigebied van Jahorina, vlakbij Sarajevo, was de plaats waar bekende skiërs streden voor de gouden medailles in verschillende disciplines.

Jahorina, werd het symbool van vriendschap en vrede.  Een Olympische berg die alle religies, culturen en tradities bij elkaar bracht en nu nog steeds doet.

Jahorina, een modern skigebied in Bosnië

skipiste in Jahorina, Bosnië
ski plan Jahorina, Bosnië

De laatste jaren zijn belangrijke investeringen gedaan, wat er voor zorgt dat Jahorina het modernste skicentrum van Zuidoost-Europa is.

Het skicentrum heeft 24 goed geprepareerde skipistes met een totale lengte van 47 km. Je kan kiezen voor de blauwe, gemakkelijke paden of de rode, middelzware paden.   De zwarte, moeilijke pistes zijn aangepast aan de meest ervaren en bekwame skiërs.

16 liften verbinden het gebied met een capaciteit van 28.800 skiërs per uur.

De nieuwe verwarmde cabinegondel Poljice heeft een capaciteit van 3600 skiërs per uur. De gondel is beschikbaar voor dag- en nachtskiën. Twee zes-zetelliften zijn eveneens gloednieuw.

Een modern systeem van sneeuwkanonnen voorziet minstens 18 km pistes van kunstsneeuw.

Voor jonge skiërs zijn er 3 ski-kleuterscholen, uitgerust met lopende band, buizenparcours en veel leuke attracties.

Jahorina is eveneens de enige berg ter wereld die het voorrecht heeft gekregen om zijn skipiste te vernoemen naar de beroemde tennisser Novak Djokovic.

Olympic Bar en gezellige tavernes op de piste

Ski bar op de piste
Olymbic bar Jahorina

Op de pistes zijn verschillende gezellige plaatsen waar je halt kan houden om iets te drinken of te eten. Wat kan een warme chocomelk op zo’n terrasje toch smaken! Of wat dacht je van bonensoep?

Op de top van de berg Jahorina en bereikbaar met de cabinegondel Poljice bevindt zich Olympic bar. Een hippe bar met open haard, groot terras en prachtig uitzicht op het meer. Er is een ruime keuze aan dranken en lokale gerechten. Verder is er ook een souvenirwinkel en vooral keiharde muziek. Ook niet skiërs kunnen gebruik maken van de lift om te genieten van het panorama op de top.

Nachtskiën

De skipistes zijn open van 9.00 tot 16.00 uur. Stipt om 16.00 uur gaan de ‘snowcats’ naar boven om de sneeuw voor te bereiden op het nachtskiën dat begint om 18.00 uur.

5 km skipistes in een prachtig verlicht berglandschap, zorgen voor een extra dosis skiplezier, de beste manier om je dag op de berg af te sluiten.

Overnachten in Jahorina

Jahorina heeft een groot aantal accommodatiemogelijkheden, zowel hotels, pensions als privé appartementen, vlakbij de skipistes.

Je hebt de keuze tussen budgetvriendelijke familiehotels zoals San en Nebojša en super luxueuze hotels zoals Termag of Vučko.

Het skidorp is bekend om zijn gastvrije benadering, zijn uitstekende gastronomische arrangementen en een ruim aanbod aan welness behandelingen. Regelmatig zijn er grote concerten, muziekfestivals of optredens van plaatselijke artiesten. 

Boek je een appartement en wil je zelf koken? Hou er dan rekening mee dat in het skidorp geen supermarkt is.

Skiverhuur

Bijna elk hotel heeft een eigen skiverhuur. Wij kozen voor Ski rental Jahorinska Vila, vlakbij de piste. We werden zeer correct geholpen door 2 sympathieke jongens en kregen gloednieuwe ski’s.

 ’s Avonds konden we er ons materiaal veilig achterlaten.

Skischool Olympic Center

Beginnende skiërs of ervaren skiërs die hun skistijl willen verbeteren kunnen terecht in skischool Olympic Center.

Met erkende en professionele instructeurs maak je van skiën en snowboarden je favoriete sport. Sneller dan je denkt, overwin je de zwarte pistes.

Jahorina, kenmerken skigebied

skilift Jahorina Bosnië
skipiste jahorina, skiën Bosnië
  • Hoogte skigebied: 1300-1890 m
  • Hoogste top: Ogorjelica 1916 m
  • Totale lengte skipistes: 47 km
  • Totale lengte Nordic trails: 10 km
  • Totale capaciteit van de liften: 28.000 skiërs per uur
  • Aantal liften: 16 (2 gondel, 4 zes-zetelliften, 1 twee-zetellift, 5 kleine liften, 4 carpetliften)
  • Kindertuinen en ski-kleuterscholen: 3
  • Gehomologeerde pistes: 11 (SL, GS, SG,DH)

Sarajevo – luchthaven

Sarajevo, de hoofdstad van Bosnië en Herzegovina is de dichtstbijzijnde grote stad.

Er zijn vluchten naar Sarajevo vanaf Charleroi, Eindhoven, Keulen, Frankfurt, Zagreb. Meer info vind je op de site Sarajevo airport

Vanaf de luchthaven van Sarajevo is Jahorina makkelijk te bereiken met speciale bussen of taxi’s. De afstand is ongeveer 30 km. Meer info:  Bus line Sarajevo- Jahorina

Wat dacht je van een combinatie ski- en stedentrip? Sarajevo heeft een rijke geschiedenis en is een bezoek meer dan waard.

Van Zadar naar Sarajevo

Wij wonen in Kroatië en voor ons is het dus iets makkelijker om Bosnië te bereiken, Jahorina ligt op 440 km van Zadar.

Op nog geen 6 uren staan we van de Adriatische zee in de sneeuw!

Bosnië is volop bezig met de aanleg van autostrades. Het grootste deel verloopt nu nog via de gewone weg, waar de snelheid beperkt is.

Vanaf Mostar rijd je ongeveer 60 km langs de canyon van de Neretva rivier. Een prachtige rit langs de blauwgroene, heldere rivier. In de zomer is dit een populaire toeristische bestemming.

Mostar, een bezoekje waard

Mostar Herzegovina

Mostar is een toeristische stad in Herzegovina op 80 kilometer afstand van Sarajevo.

Tijdens de terugweg van het skigebied Jahorina, nemen we de tijd voor een bezoek aan de stad.

Stari Most, de brug over de rivier Neretva, is de trekpleister van de stad. Mostar is bekend om zijn typisch Turkse huizen, kleine straatjes en vele souvenirwinkeltjes.

We drinken Turkse koffie op één van de gezellige terrasjes en lunchen aan het water.

Skiën in Bosnië, onze ervaring

Jahorina Bosnië, skiën

Wij hebben genoten van een vierdaagse skivakantie op een prachtige, onontdekte wintersport bestemming in Bosnië.

Jahorina is een klein, gezellig skigebied met moderne liftinfrastructuur. De ideale plek voor een gezinsvakantie en beginnende skiërs.

Met zijn 47 km brede en goed onderhouden pistes kan je het niet vergelijken met Oostenrijkse skigebieden van 200-300 km en meer. Toch kunnen ook ervaren skiërs hier genieten van de rode en zwarte pistes en de après-ski.

Bosnië is een budgetvriendelijke winterbestemming en een goed alternatief voor drukke, dure skigebieden. De bevolking is heel vriendelijk en behulpzaam.

Jahorina in Bosnië is voor ons een aangename ontdekking die veel te bieden heeft!

Meer info

Prijs van een skipas : Cjenovnik pojedinačnih ski karata u EUR 2021/22 – Olimpijski centar Jahorina (oc-jahorina.com)

Ski info: Ski info 2021/22 – Olimpijski centar Jahorina (oc-jahorina.com)

Webcamera: Web kamere – Olimpijski centar Jahorina (oc-jahorina.com)

Lees ook

Zijn skilatten en sneeuw niets voor jou en trek je liever je wandelschoenen aan? Dan hebben we ook goed nieuws!

We kunnen je een paar unieke wandelingen in de omgeving van Zadar aanbevelen! Wandelingen die we zelf regelmatig maken en waarvan we telkens weer genieten.


De 10 laatste nieuwtjes uit Zadar
De enige vegetarische B&B in Zadar, Kroatië

Pin It on Pinterest